Uvea dokusunun iltihabına üveit denir.Tedavide başarıyı arttıran en temel faktörler erken teşhis, düzenli takip, uyumlu hasta hekim ilişkisi ve doğru tedavidir. Bu şartlar sağlandığında çoğu kez göz kurtarılabilir.

Uvea, artık gözün ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Uvea ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi, immunoloji (bağışıklık bilimi) ve genetik dallarındaki giderek artan gelişmelerle desteklenmektedir.

 

Belirti ve Sebepleri


Üveit, gözde ağrı ve beraberinde yoğun kızarıklık şeklinde aniden ortaya çıkabilir. Belirtilerinde, ışığa duyarlılık, görmede uçuşmalar ve noktalar tariflenir. 

Hastalığın aktif olduğu alevlenme dönemi uygulanan tedavilerle veya bazen kendiliğinde geçer ve hastalık ikinci bir atağa kadar sessiz bir döneme girer.

Hastaların bir çoğunda üveitin nedeni bulunamamakla birlikte; virüs, mantar ve parazit gibi enfeksiyon ajanlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca Behçet hastalığı veya bazı eklem hastalıkları gibi otimmün kökenli bağ dokusu hastalığı da gözdeki tutulumu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanı sıra arka arkaya geçirilmiş göz ameliyatları veya travmalar da üveit sebeplerinden sayılabilir. 

Üveit tedavisi nasıldır?

Özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Gözde daha derinlerde bulunan enflamasyonlarda sistemik ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Glokom, katarakt, neovaskülarizasyonlar (yeni damarların oluşması) gibi çeşitli komplikasyonlar gelişebilmektedir